Gratis verzending voor bestellingen boven de €40,-

Speciaalbier onder de loep: Herfstbock

Brouwerij Breugem Herfstbock

Waar komt de naam 'bockbier' vandaan?

Het bockbiertje is ontstaan in het Duitse Beieren, in de plaats Einbecker. In het Beiers dialect werd dit uitgesproken als Ainpöckisch bier, wat vervolgens verbasterd is naar ‘ein Bock’. Het heeft dus eigenlijk niets te maken met de bok die je regelmatig op flesjes afgebeeld ziet staan. Andere landen waar je ook een bockbier traditie hebt zijn Noorwegen, Oostenrijk en Tsjechië. 

De kenmerken van de herfstbock

De naam zegt het al, de herfstbock is een bier dat men vooral in de herfst drinkt, maar eigenlijk de hele winter door geschonken wordt. Als je ook de lentebock meetelt, het broertje van de herfstbock, zelfs tot juni. Traditioneel wordt de herfstbock gebrouwen met de verse, nieuwe graanoogst van het jaar, die over het algemeen in augustus plaatsvindt.
Het is een ondergistend bier met een roodbruine kleur en een alcoholpercentage van tussen de 6% en 9%. Er worden daarnaast twee keer zoveel mouten gebruikt als bij pils. De mouten in het bier worden eerst op hoge temperatuur gedroogd, waardoor ze deels karameliseren en er een zoete smaak ontstaat in het bier. De hop zorgt zoals gewoonlijk voor het bitter. Deze zoet-bittere combinatie zorgt voor het uitgeproken, eigenzinnige karakter van het bier.
 

De herfstbock drink je niet te koud

Herfstbock drink je het best niet direct uit de koelkast. Hij mag eerst even een beetje opwarmen, zodat de aroma’s wat meer tot hun recht komen. Laat hem dus even staan voordat je hem drinkt, of warm het op met je handen rond het glas. Je drinkt een bock dan ook het beste in een tulpglas, welke goed in de hand ligt. Bij een temperatuur van zo’n 10 graden proef je de smaken van je herfstbock het beste.

Lekker met een stampotje

Herfstbock combineert over het algemeen goed met wat zwaardere gerechten met aardappelen en vlees. Het gaat echter, afhankelijk van het specifieke biertje, ook goed met verschillende kazen, noten, chocola en gedroogde fruitsoorten. Het is dus een perfecte aanvulling op de dingen die we in de herfst en de winter graag eten.

De herfstbock van Brouwerij Breugem

De Herfstbock van Breugem is een donkerbruin bier met delicate smaak. Je proeft mooie gebrande tonen van caramel en tevens een lichte pittigheid. Het is een traditioneel ondergistende bock met een lichtmoutig karakter. Kortom, een biertje dat perfect gepaard gaat met de kouder wordende dagen!

Andere artikelen in deze serie:

Winterbier
Brut Bier
Alcoholvrij bier
Lentebock


Share this post