20ste Meibock Festival @ Breugem Meeting Point - Tickets >>

Jamaicaanse ‘Brown Stew Chicken’

Jamaicaanse "Brown Stew Chicken"

Copyright: Elian Blaes

RECEPT: SAENS KOOKWERK

Een zomerse Caribische kipstoofschotel geserveerd met kokosrijst en bonen…ya’man! Een heerlijk gerecht die qua smaak goed past bij de Lente Kus van Breugem.

Normaalgesproken wordt in dit recept gebruik gemaakt van de zeer pittige Habanero of Scotch bonnet peper en een behoorlijk grote hoeveelheid suiker. Om de onwennige mond tegemoet te komen en rekening te houden met de volksgezondheid, een mildere en lichtere variant. Laat je daarentegen vooral niet ontmoedigen een vurige Habanero, Scotch bonnet of Madame Jeanette te gebruiken, we hebben tenslotte de Lente Kus om verkoeling te bieden! Irie irie irie!

RECEPT voor ca. 5 personen of 4 Bourgondiërs

Benodigdheden (chronologische volgorde): Keukenmes, snijplank, grote kom, fijne rasp, fijnschiller, sauspan, koekenpan, diverse schaaltjes

 De kip marineren we een dag van tevoren.

Ingrediënten Kipmarinade:

ca.700 gram kipdijfilet
2 lente-ui
1 limoen
3 teentjes knoflook
3 cm gember
¾ Jalapeño peper
1 tomaat
2 theelepels tijm (gedroogd)
1 ½ theelepels zout
1 theelepel zwarte peper
2 theelepels piment
3 eetlepels bruine suiker
3 eetlepels sojasaus

Bereiding kipmarinade

Snijd de kipdijfilets in grove stukken en doe deze in een kom (1 filet in 3 á 4 stukken). Alle stappen die volgen, worden toegevoegd aan de kip. Rasp de schil van de limoen met een fijne rasp, halveer de limoen en knijp het sap eruit. Snijd 2 lente-uien fijn en voeg toe. Schil en rasp 3 teentjes knoflook en 3 cm gember met een fijne rasp en voeg toe. Snijd ¾ van de jalapeño fijn en een grote tomaat fijn en voeg toe.

NB: Je kunt een deel van de scherpte zelf bepalen door de zaadlijsten te verwijderen van een Jalapeño of Habanero. Zonder zaadlijsten zijn pepers een stuk minder pittig. Pas bij het snijden op dat je niet in je ogen wrijft en/of het toilet bezoekt zonder eerst grondig je handen te wassen.

Voeg nu nog 2 theelepels gedroogde tijm toe, 1,5 theelepel zout, 1 theelepel zwarte peper, 2 theelepels piment, 3 EETlepels sojasaus en 3 eetlepels bruine suiker.

Schep het geheel goed om, dek af met een stukje plastic folie en zet het in de koelkast voor de volgende dag….

Ingrediënten ‘Brown Stew Chicken’:

1 ui
1 rode paprika
1 groene paprika
1 gele/oranje paprika
2 lente-ui
Enkele takjes verse tijm
Handje gedroogde tijm
40 gram tomatenpuree
4 eetlepels sojasaus
3 eetlepels Bruine suiker
1 blokje kipbouillonblokje (op 0,4 liter kokend water)
40 gram boter
Maïzena (evt. voor binding)

Bereiding ‘Brown Stew Chicken’

Voorbereiding:

Schil en versnipper 1 ui. Was de rode en groene paprika, verwijder de zaadjes en snijd ze in grove stukken van ca. 2x2 centimeter. Was de gele(of oranje) paprika, verwijder de zaadjes en snijd deze in brede repen van 2 centimeter.

Maak 0,4 liter kipbouillon met 0,4 liter kokend water en 1 blokje kipbouillon.

Bereiding:

Haal de gemarineerde stukken kipdijfilet uit de marinade en verwijder de stukjes marinade van de kip -NIET WEGGOOIEN, DE MARINADE WORDT LATER GEBRUIKT.

Bak de stukken kip, op een middelhoog vuur, in wat boter of olijfolie totdat ze rondom bruin zijn. Ze hoeven niet gaar te zijn, alleen dichtgeschroeid, ze worden later gestoofd.

Haal de kip uit de pan en bak de repen gele paprika in het bakvocht van de kip tot ze lichtbruin zijn. Haal ze uit de pan, deze zullen als laatst worden gebruikt ter decoratie.

Doe de marinade die je hebt bewaard van de kip nu in de pan -op een middelhoog vuur- en bak hierin de versnipperde ui en de stukken rode & groene paprika. Na een minuut of 3 voeg je de stukken kip toe, enkele (complete) takjes verse tijm, 40 gram tomatenpuree, 4 eetlepels sojasaus, 3 eetlepels bruine suiker, 0,4 liter kipbouillon en 40 gram boter toe. Roer het geheel goed om en breng het aan de kook.

Als het eenmaal kookt, laat het dan 45 stoven op een laag vuur. Af en toe omroeren.

Houd de eerste 30 minuten de deksel op de pan, zo houd je het vocht binnen en de smaken mooi gevangen. Het laatste kwartier kun je kijken of je eventueel de deksel weglaat. Is het geheel nog te “soepig”, laat je de deksel weg en kan het geheel reduceren (verdampen) totdat je de gewenste dikte van de stoof hebt.

Ieder kookstel en iedere pan reageert anders, daarom zijn kooktijden altijd een richtlijn. Het zou zelfs kunnen zijn dat er juist te weinig vocht bij zit en je wat bouillon (of een scheut bier) zou kunnen toevoegen.

Nu de Brown Stew Chicken lekker aan het stoven is, kunnen we ons ontfermen over de rijst!

Ingrediënten Jamaicaanse Kokosrijst met Bruine Bonen

375 gr Basmati rijst
125 gr bruine bonen
Kokosmelk
400ml water
Handje verse tijm
1 Lente-ui
¼ Jalapeño peper (of Habanero peper)
2 tenen knoflook
Zout en peper naar smaak

Bereiding:

Doe de bruine bonen in een zeef en spoel deze goed af met koud water. Verwijder de blaadjes tijm van de takjes en hak deze fijn. Snijd de lente-ui in fijne ringen. Snijd de ¼ jalapeño en 2 tenen knoflook fijn.

Voeg dit alles samen in een pan met de 375 gram rijst, 400ml kokosmelk en 250ml water en laat het geheel ca. 15 minuten op een laag vuur koken met deksel. Roer de rijst regelmatig om, om verbranding te voorkomen.Hier geldt wederom: geen kookstel en pan is hetzelfde, dus voeg eventueel meer water toe als de rijst dreigt te verbranden.

Als de rijst klaar is, breng je de rijst eventueel op smaak met wat zout en peper.

Opdienen:

Als de Brown Stew Chicken klaar is, kan deze nog op smaak worden gebracht met wat zout, peper en gedroogde tijm. Mocht je hem nog te waterig vinden, kun je hem eventueel indikken door een eetlepel maïzena in een bakje te doen met een scheutje water, het geheel goed roeren, toevoegen en nog 5 minuutjes laten koken.

Serveer de Brown Stew Chicken met de Kokosrijst en decoreer het geheel met de gegrilde repen gele paprika, grof gesneden lente-ui en wat takjes verse tijm.

Eet smakelijk!


Share this post