Gratis verzending voor bestellingen boven de €40,-

Speciaalbier onder de loep: Lentebock

De Lentebock is van origine een Märzenbier. Dit is een oude Duitse biersoort (lager) die nog altijd in Duitsland gebrouwen wordt. Dit bier werd vroeger vaak in de zomer gebrouwen op een open vuur, met alle gevaren van dien. Zodoende werd het op een gegeven moment verboden om in Duitsland in de zomer nog bier te maken. De laatste batches voor de zomer werden toen in maart (März) gemaakt, zo komt het bier dus aan zijn naam.

Hoe houd je bier in de zomer goed?

Het probleem was echter, dat het opgeslagen bier door de warmte in de zomer sneller bedierf. Om een lange warme zomer te kunnen overleven werden er speciale 'voorjaarsbieren' gebrouwen met meer alcohol en hop, waardoor de bieren de hele zomer goed bleven. Dit bier werd later omgedoopt tot ‘lentebock’. Deze naam wordt eigenlijk nog maar relatief kort gebruikt.

Waar moet een lentebock aan voldoen?

De Lentebock wordt tegenwoordig ook wel een meibock genoemd en het is van origine een bovengistend bier, hoewel dat tegenwoordig niet altijd meer het geval is. De enige eis die in de bierverordening nog wordt gesteld bij een lentebock is een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato. Dat betekent dat 15,5 gewichtsprocenten van de wort bestaat uit opgeloste stoffen, oftewel suikers. De kleur van lentebock is meestal blond maar soms meer amberkleurig, en het alcoholpercentage ligt rond de 6,5% tot 7,5%.

Verschil lentebock en herftsbock

Herfstbock Lentebock
Alcohol 6 – 7 % 6,5 – 7 %
Kleur donker koperkleurig
tot donkerbruin
donkerblond, amber
tot lichtkleurig
Smaak bitter-zoetig,
zacht karamelmoutig
moutig, soms bitter,
iets zoetig
Schenk-
temperatuur
8 – 10  °C 8 – 10  °C
Glas bokaal of tulpglas bokaal of tulpglas

 

Brouwerij Breugem's Lente Kus

De Lente Kus van Breugem is een mooi, kopergeelkleurig bier met een frisse ondergisting. De Lente Kus is dartel van smaak, prettig doordrinkbaar en vol van karakter. Deze traditionele lentebock heeft een zacht aroma, heeft zoete tonen van honing, een fijne kruidigheid en op het einde een licht bittertje. Een lekker bier, dat ook zeker buiten de lente om te drinken is!

Andere artikelen in deze serie:

Herfstbock
Winterbier
Brut Bier
Alcoholvrij bier

Lente Kus Pasen Lentebock Brouwerij Breugem

Share this post