Gratis verzending voor bestellingen boven de €40,-

Speciaalbier onder de loep: Brut bier

Brut bier champagne bier Brouwerij Breugem Speciaal bier Zaanstraak

Brut bier = Champagnebier

Brut bier wordt ook wel champagnebier genoemd, omdat er voor de gisting Champagnegist wordt gebruikt. Echter zal deze term nooit op het label genoemd worden, omdat Champagne een beschermde naam is. De naam Champagne mag alleen gevoerd worden door dranken die uit de gelijknamige streek komen en volgens de 'méthode traditionnelle' worden gemaakt. Vandaar dat het in de bierwereld bestaat onder de naam Brut of Brut bier.

 

Brut bier ondergaat meerdere gistingen

Brut bier ondergaat meerdere gistingen. Meestal twee, maar er zijn ook voorbeelden van Brut bieren die drie gistingen hebben ondergaan. Als basis voor een Brut bier wordt vaak een blond bier gebruikt. Deze blond bier ondergaat vervolgens een tweede gisting in de fles waarbij er champagnegist en extra suiker worden toegevoegd. Het resultaat is uiteindelijk een zoetig, mousserend bier met veel koolzuur met een alcoholpercentage tussen de 8% en 12%.   

Brut bier komt oorspronkelijk uit België

Brut bier komt oorspronkelijk uit Belgisch Vlaanderen en wordt hier dan ook in veel verschillende vormen gebrouwen. Brut bieren zijn in de mode en worden steeds vaker buiten België gebrouwen. Bij de traditionele Brut bieren gaat het over het algemeen ondergistende bieren die lange rijping ondergaan. Het komt zelfs voor, dat de rijping plaatsvindt in grotten. Bij de nieuwe Brut bieren wordt veel geëxperimenteerd met verschillende ingrediënten en gistingen. Zo worden er tegenwoordig IPA Brut bieren gebrouwen, of wordt er ook wijngist toegevoegd of wordt er fruit in plaats van suiker toegevoegd bij de tweede gisting.

Wat eet je bij een Brut bier?

Brut bier past heel goed in het rijtje Champagne, Cava en Prosecco. Het is een mousserend bier, dat gepresenteerd wordt in een klassieke 75 centiliter fles die afgesloten wordt met een kurk en ijzerdraad om een vroegtijdige ontkurking te voorkomen. Het is een perfecte drank om iets te vieren! Het is dus een mooi drankje voor bij de borrel en het gaat dus prima samen met een toastje met kaas, een bitterbal of een lekkere vette oliebol.  

De Brut van Brouwerij Breugem

Breugem‘s Brut is een demi-sec mousserend champagnebier met een frisse, lichtdroge smaak. Bij de tweede gisting wordt er in plaats van suiker een moes van groene appeltjes toegevoegd. Dit zorgt voor de fruitige appelsmaak aan het bier. De Brut van Breugem is een bijzonder bier voor bijzondere momenten. Écht een bier voor de feestdagen dus, maar je kunt hem ook gebruiken om een gewone dag net iets specialer te maken.   

Andere artikelen in deze serie:

Herfstbock
Winterbier
Alcoholvrij bier
Lentebock


Deel dit bericht