Gratis verzending voor bestellingen boven de €40,-

Speciaalbier onder de loep: Alcoholarm/ Alcoholvrij bier

Klein Zoentje Alcoholarm Bier Brouwerij Breugem

Het is pas in de afgelopen 5 jaar, dat het drinken van alcoholvrij en alcoholarm bier een enorme vlucht heeft genomen. In de jaren '80 was het Heineken die in Nederland het merk Buckler op de markt bracht. Echter werd dit merk, en met name de drinkers ervan, door Youp van ’t Hek tijdens zijn nieuwjaarsoptreden in 1989 dusdanig door de mangel gehaald, dat het slechts een kort leven beschoren was. Vanaf dat moment stond het alcoholvrij bier in het verdomhoekje. 

Alcoholarm vs. alcoholvrij

De definitie voor alcoholarm of alcoholvrij bier verschilt per land. In Nederland hanteert men de term alcoholarm indien het alcoholpercentage ligt tussen de 0,2% en 1,2%. In andere landen wordt dan soms nog van alcoholvrij gesproken. De termen zijn derhalve niet heel duidelijk en worden vaak door elkaar gebruikt, mede door de aanwezigheid van buitenlandse bieren op de Nederlandse markt. In 2020 alleen al werd in Nederland ruim 700.000 hectoliter alcoholvrij bier verkocht. Volgens branchevereniging Nederlandse Brouwers is dit een stijging van 8,5% ten opzichte van het jaar daarvoor. Momenteel is één op de veertien bieren die besteld wordt alcoholvrij. Dit komt neer op zo'n 7% van de totale biermarkt in Nederland. Dit was weer een grotere stijging dan in 2019 en de verwachting is, dat deze trend zich de komende jaren verder zal doorzetten.  

Alcoholvrij bier voor topsporters

De populariteit is mede te danken aan het feit dat men bewuster omgaat met alcohol. Ook heeft de trend 'Dry January', die is overgewaaid uit het VK, heeft een positieve invloed op de consumptie van alcoholvrij bier. Daarnaast is het vergrootte aanbod en daarmee kwaliteit een aanjager van de consumptie van alcoholvrij bier. Als je pils zonder alcohol drinkt, blijft er weinig over van de smaak, maar speciaalbier zonder alcohol kan verassend lekker zijn. Het aanbod is inmiddels aanzienlijk, met een brede variëteit aan smaken. Wat minder bekend is, is dat alcoholvrij bier een hele goede dorstlesser is en zelfs een goede vervanger van een sportdranken. Zo drinkt het Duits Olympisch team liever alcoholvrij bier, dan zoete sportdrankjes. Uit onderzoek blijkt dat het zelfs een beter effect kan hebben op het herstel van topsporters.

Klein Zoentje 0,4%

Bij Brouwerij Breugem hebben we sinds kort een alcoholarm bier genaamd Klein Zoentje. Het bier is samengesteld met dezelfde ingrediënten als ons vlaggenschip bier het ‘Zoentje’ en heeft zodoende een smaakt die in de buurt komt van het originele Zoentje. Het is een heerlijk fruitig biertje met een vrij hoppig karakter. Een heerlijke dorstlesser en een prima vervanger van speciaalbier voor momenten dat je liever of beter geen alcohol tot je kunt nemen.

Andere artikelen in deze serie:

Herfstbock
Winterbier
Brut Bier
Lentebock


Deel dit bericht